Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (2024)

Het uitzicht vanaf het belvédère van Domme over de Dordognevallei bij het zachte strijklicht van de ondergaande zon, het imposante kasteel van Beynac-et-Cazenac boven op de kliffen, het romantische stadje Brantôme, het heerlijke eten in de tuin van Le Présidial in Sarlat, een wandeling op het Plateau d’Argentine, de indrukwekkende rotstekeningen van zo lang geleden in de Grotte des Combarelles… De keren dat wij de Dordogne bezocht hebben waren onvergetelijk. In onze reisgids over het departement Dordogne vind je al onze tips voor dingen om te doen, leuke plekken, bezienswaardigheden, accommodaties en nog veel meer. In dit artikel laten we wat hoogtepunten zien van deze mooie streek. Bovenaan zie je de kaart die de basis vormt van onze reisgids.

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen

Waar in Frankrijk ligt de Dordogne?

Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (1)

Het departement Dordogne is een van de grootste departementen van het land. Het ligt in de regio Nouvelle-Aquitaine en is genoemd naar de rivier die dwars door het gebied stroomt. Deze rivier ontspringt in het Centraal Massief en gaat via het departement Dordogne verder in westelijke richting naar de Atlantische Oceaan.

Wat is het verschil tussen Périgord en Dordogne?

Vaak wordt het departement verdeeld in de vier toeristische streken: Périgord Vert, Blanc, Pourpre en Noir. In onze reisgids en op onze website gebruiken we zowel de benaming Dordogne als Périgord. Sinds de Franse Revolutie in 1789 wordt het administratieve departement aangeduid met de naam Dordogne, naar de belangrijkste rivier die door het gebied stroomt. Périgord is de oude naam van vrijwel hetzelfde gebied, en wordt meestal in toeristische, historische en culinaire contexten gebruikt.

Dorpen en steden

De Dordognestreek heeft een bijzondere hoeveelheid leuke dorpen en steden om te bezoeken. Van bastidedorpen als Monpazier en Villefranche tot de leuke wijnstad Bergerac, van rustige en groene plaatsen als Brantôme tot de bruisende hoofdstad Périgueux. In dit artikel op onze site vind je meer van onze favoriete plaatsen.

Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (2)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (3)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (4)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (5)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (6)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (7)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (8)
Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (9)

Leuke activiteiten

Een van de populairste dingen om te doen in de Dordognestreek is kanoën. Dat kan overigens niet alleen op de rivier de Dordogne, er zijn nog meer rivieren waar dit mogelijk is, zoals de Isle. Maar er is nog veel meer te beleven. Maak bijvoorbeeld eens een ballonvaart over de vallei van de Dordogne, ga fietsen of mountainbiken over spannende routes, of wandel naar mooie uitzichtpunten. Ook kun je op ontdekkingstocht gaan door de wijngaarden van Bergerac, of maak een roadtrip met je auto, motor of camper langs romaanse kerken bij Ribérac. In onze reisgids geven we je allerlei tips, en ontdek je bijvoorbeeld ook mooie zwemplekken of activiteiten met kinderen.

Grotten en kastelen

De Dordogne staat met name bekend om de grote hoeveelheid bijzondere kastelen en grotten waarvan een aantal zijn versierd met oeroude rotstekeningen. Voor die laatste moet je in de omgeving van Les Eyzies zijn. Wij vonden een bezoek aan de Grotte des Combarelles een van de hoogtepunten. Wil je meer over de archeologische vondsten en de geschiedenis weten dan is het museum van de prehistorie ook een aanrader. Qua kastelen heb je het ook voor het uitkiezen. Ontdek bijvoorbeeld het sprookjesachtige kasteel van Jumilhac of ga op verkenning in de gangen van het kasteel van Fénelon.

Wat is het mooiste deel?

Smaken verschillen, en daarom is het lastig om te zeggen wat het mooiste deel van de Dordogne is. Het populairste is in elk geval zuidelijke helft, grofweg de vallei van de Dordogne tussen Sarlat en Bergerac. Daar vind je ook de grootste hoeveelheid leuke dorpen, kastelen en grotten. Maar ben je wat meer gesteld op je rust, dan is het een aanrader om juist de noordelijke delen eens te gaan ontdekken. Ga bijvoorbeeld eens wandelen of fietsen in het natuurpark Périgord-Limousin en bewonder de kleurrijke orchideeën die hier voorkomen. Of struin tussen de ruïnes van de eeuwenoude Abbaye de Boschaud.

Onze reisgids

Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (10)

Voor een volledig overzicht van onze tips kun je het beste de reisgids Frankrijk Puur Dordogne bestellen. Hierin nemen we je mee op reis naar de Dordognestreek.

Wandel door charmante dorpen en steden als Beynac-et-Cazenac, Brantôme en Bergerac, geniet van weidse uitzichten, verdiep je in de fascinerende geschiedenis van kastelen, grotten en kerken, en kom tot rust op de mooiste plekken in de natuur.

Met onder meer:
♦ De mooiste bezienswaardigheden
♦ Wandelroutes en fietstochten
♦ Bijzondere roadtrips
♦ Markten die je niet mag missen
♦ Evenementen en festivals
♦ Leuke activiteiten en zwemplekken
♦ Campings, hotels en chambres d’hôtes
♦ Wat te doen in een week & top-5 met kinderen
♦ Ruimte voor notities en to-dolijstjes
♦ Aanvullende informatie op de website: GPS-routes, handige links, praktische overzichtskaart

Bestel nu

Dordogne op de kaart: onze tips voor bezienswaardigheden - Frankrijk Puur (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6395

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.